Nagyatádi hőszivattyús fejlesztés

5 db hőszivattyús berendezés. Ez önmagában nem olyan érdekes.

Nos, ezek a magyar Geowatt cég által kifejlesztett és gyártott, magas átlag hatékonyságú Vaporline hulladékhő-vizes rendszerű hőszivattyúk összesen 5 db nagyatádi középületet fognak fűteni idén ősztől, mindegyik 1-1 épületet. A kép jobb oldalán lévő legnagyobb berendezés egymaga képes a lesz ellátni a Nagyatádi Gyógyfürdő teljes fűtési energia igényét, ráadásul a jövőben tervezett fürdő bővítéssel megnövelt fürdő területet figyelembe véve.

És mi szolgáltatja majd az energiát az 5 db épület hőszivattyús fűtéséhez? A gyógyfürdő elfolyó termálvizének energiája – ami eleddig hasznosítás nélkül folyt a Rinya patakba.S hogy teljes legyen a kép: a hőszivattyúk villamos energia igényét az épületekre felhelyezett napelemes rendszerek fogják fedezni.

Így idén ősztől az 5 db nagyatádi középület fűtése szinte kizárólag megújuló energia forrásból lesz fedezve, úgy, hogy közben a villamos energia fogyasztás érdemben nem fog növekedni.

Nagyon büszkék vagyunk erre a rendszerre, ha megvalósul, Magyarországon egyedülálló komplex megújuló energetikai rendszer jön létre Nagyatádon.

További hírek

Területfejlesztési konferencia Mohácson

Területfejlesztési konferencia Mohácson

Január 16-án az újólag megalakult Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) szervezésében került sor egy országos területfejlesztési konferencia megszervezésére Mohácson. A konferencián a Logframe Tanácsadó Iroda és a KTM részéről Márton György tartott...

Szakcikk a termálvizek hulladékhőjére alapozott geotermális fűtési rendszerről

Termálvizek hulladékhőjére alapozott geotermális fűtési rendszer

A 2022-ben sikeresen lezárult és működésbe helyezett nagyatádi geotermális hulladékhő hasznosításra alapuló fűtési rendszerről jelent meg egy szakcikkünk az Épületgépész szaklap 2023. októberi számában, melynek szerzője a Logframe Tanácsadó Iroda ügyvezetője. A...