A pályázat hozzájárult a városban található önkormányzati intézmények környezetterhelésének csökkenéséhez.

Megvalósult 5 db önkormányzati intézmény – a Nagyatádi Termál-és Gyógyfürdő, a Nagyatádi Turisztikai Központ, a Nagyatádi Polgármesteri Hivatal, a Nagyatádi Polgármesteri Hivatal 2. számú épülete (Baross 1. irodaház) és a Nagyatádi Kulturális Központ – vezetékes földgáz fogyasztásának teljes kiváltása a Nagyatádi Gyógyfürdő elfolyó hulladék termálvizének hőenergiájával. A projekt tervezett folytatásában további két önkormányzati épület (Idősek Otthona és Szociális Központ) kerül rákötésre a geotermális fűtési rendszerre. Így összesen 7 db nagyatádi középület fűtése lesz megoldva megújuló geotermális energiával – mindez úgy, hogy nincs szükség új termálkút fúrására, az egész fűtési rendszer a Gyógyfürdő egyetlen kútjának – amúgy veszendőbe menő – elfolyó termálvizére épül.

A rendszer főbb elemeit mutatja be az alábbi infografika:

A rendszer főbb elemei:

  • Termálkút, melynek hulladékhőjét hasznosítjuk.
  • Termálkút mellett kiépítésre kerülő puffertároló: erre hőtárolási céllal van szükség, hogy a leghidegebb időszakban, illetve akkor, amikor csak részbeni hőutánpótlás áll rendelkezésre (pl. amikor a gyógyfürdő medencéinek a feltöltése zajlik és nem áll rendelkezésre használt elfolyó termálvíz), a fűtési rendszer zavartalanul tudjon üzemelni.
  • Tápvíz vezeték: E tápvíz vezeték hálózaton kerül keringtetésre a puffertárolóban tárolt és felmelegített tiszta víz, ami a hőenergiát szállítja az épületekhez.
  • Villamos- és irányítástechnika: e rendszer teszi lehetővé azt, hogy az épületek folyamatos melegvíz (tápvíz) ellátása automatikusan történjen, e rendszer szabályozza a folyamatos víz utánpótlást és térfogatáramot, figyelembe véve az összes rendszerelem működését (puffertároló hőmérséklet, tápvíz hőmérséklet, hőszivattyúk hőigénye).
  • Magas hőmérsékletű hőszivattyúk: a geotermális fűtési rendszerbe bevonásra kerülő épületek mindegyikében az adott épület hőigényének megfelelő kapacitású, magas (akár 500C) hőmérsékletű elfolyó termálvíz hőhasznosítására alkalmas és magas (akár 800C) előremenő fűtési hőmérsékletű hulladékhő-víz hőszivattyúk kerül beépítésre, annak érdekében, hogy az épületekhez eljuttatott melegvíz az épületek fűtésére hasznosítható legyen, egyúttal e hőszivattyúk alkalmazásával a melegvíz hőenergiája többszörös hatékonysággal kerülhet kihasználásra.
  • Épületenként napelemes rendszerek: a hőszivattyúk többlet villamos energiájának fedezésére.

A jelenlegi magas földgáz árak mellett a rendszer működtetésével Nagyatád Város Önkormányzata évi mintegy 51 millió forint energiaköltség megtakarítást képest realizálni!

Kezdési év: 2017

Operatív Program: TOP

Összköltségvetés: 299,967,044 Ft 

Projektben elvégzett feladatunk: 

  • A projekt teljes körű előkészítése.
  • Projekt Terv és mellékleteinek elkészítése, melyek közé tartozott például: A támogatást igénylő (projektgazda) és a projektmenedzsment bemutatása, A kiválasztott fejlesztés indoklása, A fejlesztés utáni állapot bemutatása, A kiválasztott fejlesztési javaslat költség-haszon (CBA) elemzése, A beruházási költségek alátámasztása, megfelelősége, Kockázatok és kockázatkezelés a megvalósítás és üzemeltetés során.
  • Tanácsadás az Önkormányzat számára a beruházás koordinációjához.