Termálvizek hulladékhőjére alapozott geotermális fűtési rendszer

A 2022-ben sikeresen lezárult és működésbe helyezett nagyatádi geotermális hulladékhő hasznosításra alapuló fűtési rendszerről jelent meg egy szakcikkünk az Épületgépész szaklap 2023. októberi számában, melynek szerzője a Logframe Tanácsadó Iroda ügyvezetője. A szakcikk bemutatja a geotermális hulladékhőre alapozott fűtési rendszer főbb rendszerelemeit, e fűtési rendszer főbb előnyeit és a rendszer lényegi elemét képező speciális víz-víz hőszivattyúk főbb paramétereit.

A Logframe Tanácsadó Iroda azon dolgozik, hogy ez az innovatív és környezeti szempontból fenntartható technológia minél inkább teret nyerjen a hazai fűtési megoldások között. Meggyőződésünk, hogy a közepes hőmérsékletű (30-50°C) termálvizek és a termál hulladékvizek magas hatékonyságú hőhasznosításával jelentősen javítható a geotermális fűtési rendszerek hatékonysága. E technológiai megoldás alkalmazható a termálfürdők elfolyó termálvizének hőhasznosítására ugyanúgy, mint a geotermális távhő rendszerekben a termálhő közvetlen hasznosítását követően képződő jelentős mennyiségű, közepes hőmérsékletű termálvizek visszasajtolás előtti hőhasznosítására – utóbbi esetben jelentősen javítható a geotermális távhő rendszerek hatékonysága.

Termálvizek hulladékhőjére alapozott geotermális fűtési rendszer – szakcikk

További hírek

Területfejlesztési konferencia Mohácson

Területfejlesztési konferencia Mohácson

Január 16-án az újólag megalakult Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) szervezésében került sor egy országos területfejlesztési konferencia megszervezésére Mohácson. A konferencián a Logframe Tanácsadó Iroda és a KTM részéről Márton György tartott...